Program sajma “Z domačega vrta”

 

Domaći poljoprivredni proizvodi, kao i naše prirodne i kulturne vrijednosti koje predstavljamo na ovom međunarodnom sajmu, značajni su potencijal Međimurja i u njegovom turističkom razvoju. Sajam „Z domačega vrta“ organizira LAG Međimurski doli i bregi u suradnji sa Muzejom Međimurja Čakovec u sklopu prekograničnog projekta ECool-Tour. Projekt Ecool Tour LAG Međimurski doli i bregi kao jedan od partnera provodi u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska, s ciljem promicanja održivog razvoja te poticanja očuvanja, mobilizacije i upravljanja prirodnim i kulturnim bogatstvima Međimurja.

10:00 Otvaranje sajma

pozdravni govori:

o Sanja Krištofić, predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi

o Zlatko Bacinger, voditelj promidžbe i marketinga Muzeja Međimurja Čakovec

o Matija Posavec, župan Međimurske županije

Na jednom mjestu ponudili smo Vam plodove rada vrijednih međimurskih ruku, naših povrćara, voćara i vinogradara, naše medove i pekmeze, vina, sokove, voćne rakije i craft piva, izvorne međimurske specijalitete i domaće slastice, ali i brojne tradicijske predmete, koji svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini Međimurja, koju ovom priredbom nastojimo očuvati i predstaviti je kao prepoznatljiv dio našeg identiteta.

Vjerujemo da će ova međunarodna manifestacija, koja promovira domaću poljoprivrednu proizvodnju i njen značaj za održivi razvoj Međimurja, potaknuti nove inicijative i njen daljnji razvoj, kao i svijest u široj javnosti o važnosti lokalne proizvodnje ukusne i zdrave hrane.

U raznovrsnom i zanimljivom programu sudjelovat će djeca iz dječjeg vrtića, članovi kulturno – umjetničkih društava iz Međimurja i naši etno - glazbenici.

10:20 Nastup članova KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava, Mia Prenc – polaznica škole sviranja cimbala koju organizira KUD

10:30 Nastup Dječjeg vrtića Cvrčak iz Čakovca

Na sajmu „Z domačeg vrta“ se danas predstavlja tridesetak izlagača iz Međimurja i Slovenije ukoliko bude vremena predstaviti izlagače).

Danas se ovdje u Kraljevom vrtu odvija i pravi kuharski show, u kojem se demonstrira priprema tradicionalnih međimurskih jela (ako bude prilike pozvati kuharicu da predstavi recept i opiše kako se sprema jelo).

Za posjetitelje je organiziran i razgled Memorijalne zbirke Ladislav Kralj Međimurec, uz stručno vodstvo kustosa Muzeja Međimurja.

Za dobru atmosferu se cijeli dan brinu Martina Jakšić Rodiger i Rodiger Damir